За компанията Научете повече за Antoniy

19 90 История от:

Създадена през 1990 година, фирма “Антоний” внася от съседна Турция и изгражда собствена мрежа за разносна търговия. Фирмата притежава богат практически опит, висококвалифициран и отговорен персонал, съвременен транспорт и всичко необходимо за пълното задоволяване на клиента.

Седалището на фирма “Антоний” ЕООД се намира в гр. Сливен в Югоизточна България. От тук стартира разносът на продуктите ЕСЕ до всяка точка на страната. Фирмата е снабдител на всички големи търговски вериги на територията на България.

Марката “ЕСЕ” е синоним на отлично качество

Продуктите й притежават международни сертификати за качество ISO 9001:2000. 50 % от производството на турската фабрика е предназначено за износ в над 25 държави. Фабриката е построена на площ от 42 000 кв.м и има капацитет 30 000 тона годишно. Наличието на постоянен контрол за качество като непрекъснато изследване на продуктите в собствена лаборатория на територията на турската фабрика гарантира качеството на продуктите с марка “ЕСЕ”.

Предлаганите продукти може да откриете на магазините на търговските вериги BILLA, Метро, Кауфланд, Фантастико, TMarket и EDEA и др.

  • Billa
  • Matro
  • kaufland
  • Fantastico
  • tmarket
  • merkanto
  • edea

Интересно за маслината

История на дървото

Маслината е най-старото известно култивирано дърво в историята на човечеството. Най-напред маслините са култивирани в Африка, след това финикийците ги разпространяват в Мароко, Алжир и Тунис.

Olea europaea първо била култивирана в Крит и Сирия преди повече от 5 000 години. В около 600 г. преди Христа маслиновото дърво достигнало Гърция, Италия и други средиземноморски страни. Град Атина бил наречен на името на богиня Атина, която донесла маслиновото дърво.

От историческа гледна точка маслината е играла важна роля в религията, храненето и изкуството. Позната е като символ на мира, мъдростта и победата. По време на първите олимпийски игри победителите били короновани с венци от маслинови клонки. Свети хора били помазвани със зехтин, а Мозес освобождавал от военна служба мъже, които отглеждат маслини.

Не е известно със сигурност кой е ботаническият предшественик на съвременната маслина, но се вярва, че това е диворастящият Oleaster olea sylvestris в Северна Африка, Португалия, Южна Франция, Италия и районите около Черно и Каспийско море. Някои ботаници смятат, че маслината произхожда от дърво, което е покривало пустинята Сахара преди ледниковия период. Olea europaea се нуждае от определен климат – горещ през лятото, мека зима и много, много слънце. Подходящи места за отглеждане на маслини са Средиземноморието, както и щатите Тексас, Аризона и Калифорния в Америка. Маслиновите дървета могат да растат и в бедна почва. Но температури под 15°F са пагубни за младо маслиново дръвче. Маслината е вечнозелено дърво със сиво-зелени листа, малки бели ароматни цветове през пролетта, които произвеждат голямо количество прашец.

Младото маслиново дърво има гладка сива кора, която с годините става все по-грапава. Дърво в зряла възраст достига височина 25 –30 фута и живее стотици години. Съществуват и хилядогодишни дървета. За да оцелее при горещия и сух климат маслиновото дърво има малки листа със защитно покритие. Клоните са тънки, но гъсто разположени. С цел да дава повече плод , дървото се подкастря добре. Маслините узряват през есента и през зимата. При увеличаване на съдържанието на мазнини, маслините променят цвета си от зелено към виолетово, почти черно. Беритбата се извършва с помощта на дървен инструмент и дълги пръти. На земята се постила мрежа. След това маслините се пренасят до мелница, в която киселинността и окисляването биват премахнати. Маслините се почистват от листата.

За направата на зехтин се използва специална преса, която изстисква маслиновия сок и мазнините, като изхвърля така нареченото "pomace". Отделя се и сокът. Зехтинът се бутилира и е готов за продажба.

Добродетели

Приносите на маслината в световната култура и цивилизация се простират далеч извън трапезата, където тя обикновено се явява във вид на зехтин, консервирана или сушена. Без невзрачните, подобни на джанки плодове на Olea europaea (културна маслина) древността вероятно щеше да продължи много по-дълго и не е ясно как точно щеше да се развие.

Сигурно е, че тъкмо елеят (зехтин), използван за осветление в първите лампи, е удължил деня, т.е. удължил е онази част от денонощието, в която човекът мисли и работи, създава блага или планира пакости и като цяло прави цивилизация. Така в известен смисъл маслината ускорила социалното време. Като място на нейния произход се сочи Мала Азия, но точно кога е започнало култивирането й, не е ясно. Изглежда в Палестина, Месопотамия и Северна Африка това е станало в началото на II хил. пр.н.е., а в Гърция е пренесена през Омировата епоха. Вероятно хората са се научили да добиват дървено масло, преди да оценят вкуса на плодовете. В сурово състояние те съдържат веществото олеопропеин, което ги прави неприятно горчиви. В Библията елей се споменава почти толкова често, колкото хляб и вино, но за ядене на маслини почти не става дума. Маслиновото клонче днес продължава да символизира мира заедно с белия гълъб. Коренът на този символ е в Стария завет. След Потопа Ной пуснал един гълъб, за да разбере дали птицата ще достигне суша. "Гълъбът се върна привечер, и ето, той имаше в човката си пресен лист от маслина." (Бит 8:11) Тук тя се появява като знак за помирението между човека и Бога, знак за новия завет, който Бог сключва с Ной. Но това е само началото на нейната сложна роля на медиатор между човека и неговия създател. Господ явно високо я е ценил, защото казва на Мойсей: "И заповядай на Израилевите синове да ти донасят чист елей, изстискан от маслини, за светене, за да гори светилникът всякога." (Изх. 27:20)

Освен това Той явно харесва мирисът на прегрял зехтин, защото изрично подчертава: "Жертвата трябва да бъде приготвена в тава, с елей, напоена с елей." (Лев. 6:21). Тъй като маслината е знак на божията милост, то и човекът, като сътворен по Негов образ и подобие, трябвало да проявява милосърдие чрез плодовете й. "Кога береш маслините си, не дообирай клоните: нека остане за пришлец, сирак и вдовица."(Втор. 24:20) Според една библейска притча самата маслина имала съзнание за особената си значимост. Някога дърветата тръгнали да си търсят цар и й предложили короната, на което тя отговорила: "Нима да оставя тлъстината си, с която чествуват богове и човеци, и да тръгна да се скитам по дърветата?" (Съд. 9:9) За специалната й роля в християнството е достатъчно да се спомене, че зехтинът е основна съставка на светото миро, което е най-важният атрибут в най-сакралното тайнство - светото кръщение. При древните гърци маслината също е свещено дърво. Тя е посветена на Атина - богинята на мъдростта и духовната светлина. В Рим този култ се пренася към Минерва. Точно кога е започнало култивирането на маслината в Средиземноморието, е трудно да се установи. Сигурно е, че нейното разпространение се е движело от изток на запад и по времето на Римската империя маслиновите горички вече били обичайна гледка по крайбрежието на Галия и Испания, а зехтинът - основна експортна стока.

Римският историк Фенестела (I в. пр.н.е.) отбелязва, че по времето на Тарквиний Приск, петия от римските царе (VI в.пр.н.е.), маслината все още не била позната в Италия. Хезиод (VIII в. пр.н.е.) в "Дела и дни" я споменава като изключително бавнорастящо дърво. "За да береш плодове, трябва да го е садил дядо ти." Девет века по-късно това твърдение озадачава Плиний Стари, който в "Естествена история" споменава десетина сорта за зехтин и за ядене и дава най-подробни сведения за отглеждането на дръвчетата и производството на дървено масло. Преди него Катон (II в.пр.н.е.) и Колумела (I в.пр.н.е.) описват в детайли начините за пресаждане на маслинови дръвчета, производство на зехтин и мариноване на маслини, така че да се отстрани горчивината им.

Техните съчинения не оставят съмнение, че маслината отдавна е била един от основните продукти в бита на античния човек. Според Плиний някога от 5 кг маслини се добивали близо 2 л зехтин, но изследователите силно се съмняват в тези данни. Нормалният рандеман е 1:8 и в много редки случаи е по-висок.

В технологичното развитие на Гърция и Рим маслината има още един забележителен принос. Необходимостта зелените и твърди плодове първо да се мелят и после да се изстискват с преса са повлияли върху развитието и усъвършенстването на две забележителни изобретения на античността - мелницата за брашно и винарската преса. Т.е. маслината индиректно е упражнила влияние върху винарството и хлебопроизводството. Нейните заслуги в медицината и козметиката от античността до наши дни са отделна и твърде мащабна тема.

Вероятно, без да е посветен в детайли за деликатното маслинено присъствие в европейската цивилизация, един български възрожденец, лясковският учител и литератор Цани Гинчев, е успял да обобщи стаената етика и благородството на това благословено дърво. "Доброто, пише той в една студия за историята на българското градинарство, е като дървено масло, то дето капне и там се попива и се впива и разпространява все повече и повече, тъй щото мъчно вече се изважда от напоеното тяло." ("Няколко думи от историята на нашето градинарство", сп. "Труд" 1887 г.)

Още информация

Кисели или горчиви, пикантни или сладки, маслините се берат през септември, а са в наличност през цялата година, за да внесат чудесен вкус на салатите, пилешкото месо и пицата. Маслините не се консумират направо от дървото, Изисква се специална процедура, за да се намали горчивината им. Методите варират в зависимост от вида маслини, региона, в който са култивирани, желания вкус и цвят. Някои маслини се берат зелени и неузрели, други се оставят на дървото до пълно узряване, за да придобият черен цвят. Не всички черни маслини са естествено оцветени. Има методи , при които неузрели зелени маслини се оставят на въздух и последвалото окисляване ги превръща в черни маслини. Цветът се променя и при ферментация или обработка със зехтин, вода, саламура или сол.

ЗДРАВОСЛОВНИЯТ ЕФЕКТ

Маслините са добър източник на мононенаситени мазнини и витамин Е. Тъй като мононенаситените мазнини се разграждат по-лесно от полиненаситените мазнини, хубаво е те да са включени в състава на външните мембрани на клетките и клетъчните структури, които съдържат мазнини. Такива са например мембраните , които обграждат клетките на ДНК и всяка от енергийните митохондрии. Стабилността на мононенаситените мазнини се превръща в защитен ефект върху клетката, особено когато са комбинирани с антиоксидантната защита на витамин Е.

ЗАЩИТА ОТ РАК И ЗАБОЛЯВАНИЯ НА СЪРЦЕТО

Разграждането на свободни радикали може да доведе до многобройни заболявания. Например, свободните радикали са причина за окисляването на холестерола. Окисленият холестерол разрушава кръвоносните съдове и натрупва се в артериите и може да причини инсулт или инфаркт. Като предотвратяват окисляването на холестерола, хранителните съставки на маслините помагат да се избегне сърдечно заболяване. Свободните радикали разрушават клетъчната ДНК в клетките. Така те могат да мутират в ракови клетки. Чрез неутрализиране на свободните радикали, хранителните съставки на маслините помагат да се предотврати болестта рак. Изследванията показват, че консумацията на маслини намалява силата на астматичните пристъпи, остеоартрита и ревматоидния артрит. Наличието на витамин Е в маслините може да намали честотата на топли вълни при жените в менопауза.

“Антоний” ЕООД е единственият официален представител на турската фирма “JENICAG GIDA SAM JIK A . S” за България и вносител на над 50 вида хранителни продукти с търговската марка ЕСЕ, които се отличават с високо качество и разнообразие. Широкият спектър на ЕСЕ обхваща маслини, обикновени и деликатесни, черни и зелени, туршии и краставички, лозови листа, доматена паста, пастет от маслини и още много апетитни артикули с маслини.